1699967111772
Ανακοινώσεις Εκδηλώσεις Επισκέψεις Πολιτιστικές

Πολιτιστικές διαδρομές στην πόλη μας!

Ο πολιτιστικός μας περίπατος, ξεκίνησε από την Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας, όπου οι μαθητές της Γ΄ τάξης ξεναγήθηκαν στο χώρο που φιλοξενεί την ομαδική εικαστική έκθεση με το τίτλο «Instincts» όπου παρουσιάζονται τα έργα 36 εικαστικών, μελών του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδας. Η ξενάγηση έγινε από τον επιμελητή της έκθεσης Μπουραζάνη Κωνσταντίνο (Ιστορικό Tέχνης).

Ο κος Μπουραζάνης αναφέρει στην εισαγωγή του καταλόγου με τα έργα των καλλιτεχνών ότι ” στόχος της έκθεσης είναι η αποκάλυψη της παρόρμησης που διακατέχει τον καλλιτέχνη κατά τη δημιουργική διαδικασία, η επικοινωνία αυτής με το θεατή και η αναγωγή αυτής της ενστικτώδους στιγμής στο πεδίο της αντικειμενικότητας μέσω της έκθεσης, της υποκειμενικής έκφρασης έργου τέχνης.”

Είχαμε τη χαρά να ενημερωθούμε από τους καλλιτέχνες Βλαχογιάννη Βίκυ και Παρασκευόπουλο Άγγελο για τα έργα τους.

Ο πολιτιστικός μας περίπατος συνεχίστηκε με επόμενη στάση μας στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Παράρτημα Φθιώτιδας). Εκεί συναντήσαμε την κυρία Σοφία Βακιρτζηδέλη, προϊσταμένη του τμήματος της Φθιώτιδας.

Η κυρία Βακιρτζηδέλη, αναφέρθηκε στην ιστορία των Γενικών Αρχείων του Κράτους στη Φθιώτιδα, αλλά και στην αξία του κάθε αρχειακού υλικού.

Με αφορμή την επέτειο του 1940, μας έδειξε πρότυπο υλικό από την περίοδο της κατοχής της πόλης μας από τους Ιταλούς, τα βομβαρδισμένα κτήρια, νομίσματα εκείνης της περιόδου καθώς και φωτογραφίες των ανθρώπων που βοήθησαν στην απελευθέρωση της πόλης από τους κατακτητές. Τέλος, μας ενημέρωσε για τις εκπαιδευτικές δράσεις που διοργανώνει το τμήμα ΓΑΚ Φθιώτιδας για μαθητές, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν πολύ καλά την ιστορία του τόπου τους.

Η διαδρομή μας ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη μας στο Μουσείο Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας για να δούμε την Έκθεση Φωτογραφίας «Μνήμες Αντίστασης». (Αυτή περιλαμβάνει φωτογραφίες οι οποίες αποτυπώνουν χώρους γεγονότων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου και εν γένει του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αντιστασιακής δράσης κατά των δυνάμεων του Άξονα και του ναζιστικού καθεστώτος, καθώς και μνημόνευσης θυμάτων αυτής της περιόδου. Το υλικό της έκθεσης αποτελεί μέρος επιτόπιας έρευνας του φωτογράφου σε χώρους στους οποίους έλαβαν χώρα τα γεγονότα στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε το 2005 με την πρώτη του επίσκεψη στο Άουσβιτς.)

1699966864945 2