Καμένα Βούρλα

Τα Καμένα Βούρλα, είναι χτισμένα σε μία πανέμορφη τοποθεσία ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, ακριβώς δίπλα στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Είναι το μεγαλύτερο και πληρέστερο τουριστικό θέρετρο ολόκληρης της Κεντρικής Ελλάδας.

 

Θερμοπύλες

Ανάμεσα στις παρυφές της Οίτης και τις ακτές του Μαλιακού, βρίσκεται ο στενωπός του Καλλιδρομίου όρους. Εκεί υπάρχει μία στενή λωρίδα γης, τα στενά, από όπου εκρέουν θερμές πηγές θειούχων υδάτων σε πετρώδες έδαφος, εξ’ ου και το όνομα Θερμοπύλες. Στην αρχαιότητα οι πηγές ήταν αφιερωμένες στον Ηρακλή.

Οι Θερμοπύλες είναι σήμερα  ένα μικρό χωριό 380 κατοίκων.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Θερμοπυλών αποτέλεσε έναν από τους πιο σημαντικούς ιστορικούς τόπους λόγω της μάχης του 480 π.Χ., όπου οι ολιγάριθμες ελληνικές δυνάμεις αποτελούμενες από 300 Σπαρτιάτες και 700 Θεσπιείς υπό την ηγεσία του Σπαρτιάτη βασιλιά Λεωνίδα αντιμετώπισαν τις πολυάριθμες δυνάμεις των Περσών υπό την αρχηγία του βασιλιά Ξέρξη Α’.

Η απήχηση της μάχης έως τη σημερινή εποχή σηματοδοτείται από το σύγχρονο μνημείο του Λεωνίδα και από το μνημείο των 700 νεκρών της βοιωτικής πόλης των Θεσπιών, απέναντι ακριβώς από το σημείο της ιστορικής μάχης.

Ανδριάντας Λεωνίδα

Μνημείο που αναπαριστά πάνοπλο τον Λεωνίδα και στήθηκε απέναντι από τον ιστορικό λόφο του Κολωνού στη δεκαετία του 1950, με δαπάνες των ομογενών της Αμερικής.

 

 

Αλαμάνα

Στην γέφυρα της Αλαμάνας, 3 χλμ. Δυτικά των Θερμοπυλών, ο Αθανάσιος Διάκος, μία από τις μεγαλύτερες μορφές της ελληνικής επανάστασης κατά του οθωμανικού ζυγού, συνελήφθη από τους τούρκους ύστερα από σκληρή μάχη και βρήκε μαρτυρικό θάνατο.

Στη θέση έχει στηθεί μνημείο.

Τον ηρωισμό του Αθανάσιου Διάκου υμνεί και το λαϊκό πεζοτράγουδο:

Τρία πουλάκια κάθονταν στου Διάκου το ταμπούρι
το ‘να τηράει τη Λιβαδειά και τ? άλλο το Ζητούνι
το τρίτο το καλύτερο μοιρολογάει και λέει:

– Πολλή μαυρίλα πλάκωσε, μαύρη σαν καλιακούδα.
Μην ο Καλύβας έρχεται, μην ο Λεβεντογιάννης;

-Νουδ’ ο Καλύβας έρχεται, νουδ’ ο Λεβεντογιάννης,
Ομέρ Βρυόνης πλάκωσε με δεκοχτώ χιλιάδες.

Ο Διάκος σαν τ’ αγρίκησε πολύ του κακοφάνει.
Ψιλή φωνήν εσήκωσε, τον πρώτο του φωνάζει. …….

Υπάτη

Σε απόσταση 23 χλμ ΝΔ της Λαμίας  είναι μία μικρή αλλά πανέμορφη πόλη που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον πολλών επισκεπτών. Η Υπάτη αριθμεί 2.500 χρόνια ζωής. Η Υπάτη για πρώτη φορά αναφέρεται από το 410 π.Χ. Εδώ  γεννήθηκε ο εθνεγέρτης, ποιητής και εθναπόστολος Σπύρος Ματσούκας που έζησε από το 1870 μέχρι το 1928.

 

Μονή Αγάθωνος

Σε απόσταση 7 χλμ. δυτικά της Υπάτης βρίσκεται η περίφημη Ι. Μ. Αγάθωνα (του 15 αιώνα), σε μία θαυμάσια τοποθεσία, όπου βρίσκεται και ο εξαιρετικός ζωολογικός και βοτανικός κήπος με δείγματα από την πανίδα και χλωρίδα της Οίτης.