Κάστρο Λαμίας

Tο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας στεγάζεται στον α΄όροφο του Στρατώνα που βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο του Κάστρου. Κτίστηκε στην εποχή του ‘Οθωνα και συνέχισε να χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.  Το 1984 ο Δήμος Λαμιέων ανέλαβε την επισκευή του κτιρίου για τη στέγαση του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου Λαμίας είναι:

Χρυσό μυκηναϊκό διάδημα (14ος αιώνας π.Χ.).

‘Όστρακο από μυκηναϊκό κρατήρα με παράσταση πολεμικού πλοίου και πολεμιστών πάνω σ’ αυτό. Αποτελεί την πρώτη ασφαλή απεικόνιση πολεμικού πλοίου στην Ιστορία της Ηπειρωτικής Ελλάδας (12ος αιώνας π.Χ.).

Αττική Λήκυθος κλασικών χρόνων, σε σχήμα γυναικείας μορφής, από τον Μεγαπλάτανο (5ος αιώνας π.Χ.).

Η Λαμία είχε κόψει νόμισμα και αρκετά αρχαία κέρματα έχουν διασωθεί.

Άγαλμα Αθανασίου Διάκου

Στις 23 Απριλίου 1821 η γη της Λαμίας ποτίστηκε από το αίμα του ήρωα της Επανάστασης Αθανασίου Διάκου που έπεσε στα χέρια των Τούρκων μετά την μάχη της Αλαμάνας τον οποίο και εκτέλεσαν με μαρτυρικό θάνατο. Μεγάλης ιστορικής και Εθνικής αξίας είναι ο ανδριάντας του Αθανασίου Διάκου που στήθηκε στην πλατεία Διάκου το έτος 1903 και είναι έργο του καλλιτέχνη Γιάννη Καρακατσάνη.

 

 

Ι. Ν. Αγ. Λουκά

Μέσα στο καταπράσινο δασύλλιο υπάρχει το εκκλησάκι του Αγ. Λουκά, πολιούχου της πόλης της Λαμίας. Μικρός ναός σταυροειδής χωρίς τρούλο που χτίστηκε ως ξωκλήσι το 1910. Έχει ιστορικό ενδιαφέρον για τις μνήμες των κατοίκων λόγω της σύνδεσής του με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο από το Υπουργείο Πολιτισμού.

 

Λόφος Αγ. Λουκά

Καταπράσινος λόφος της Λαμίας με το ομώνυμο εκκλησάκι και το υπέροχο δασύλλιο. Εδώ ο επισκέπτης πέρα από το ευχάριστο περίπατο, μπορεί να απολαύσει φαγητό, καφέ ή ποτό στο τουριστικό δημοτικό Περίπτερο με τη μαγευτική θέα της Οίτης, της Κοιλάδας του Σπερχειού και του Μαλιακού Κόλπου.